Accueil du site > us et coutumes > Les fêtes d’Arles > Le XXIe Règne > Une parure en Grenats de Perpignan offerte à la Reine d’Arles

Une parure en Grenats de Perpignan offerte à la Reine d’Arles

JPEG - 167.5 ko

Le Collectif du grenat formé de l’Institut du Grenat, de la Confrérie -Le Grenat de Perpignan- et du Syndicat Artisanal des Bijoutiers des Pyrénées-Orientales a tenu la promesse faite lors de la venue d’Astrid Giraud à Perpignan le 27 novembre 2011 [1]. En effet en intronisant la Reine d’Arles comme ambassadrice du bijou en Grenat de Perpignan, les artisans bijoutiers traditionnels ont voulu faire un geste d’amitié en offrant au Trésor des reines d’Arles une parure composée d’un collier et de boucles d’oreilles. C’est donc lors de la fète du Costume ce 1er juillet 2012 qu’en capes ou costumes traditionnels, les membres du Collectifs accompagnés du groupe folklorique La Llevantina de Canet en Roussillon, sont venu remettre en grande cérémonie ce cadeau.

Cette parure est un bijou de tradition, inspiré du motif du Saint-Esprit. Le pendentif en or est formé de deux colombes se rejoignant sur une pendeloque, symboles du peuple Catalan et du Peuple Provençal unis dans la défense de leurs traditions et de leur langue.

Les bijoux ont été sertis de Grenats taille ancienne dite taille Perpignan. La technique du serti clos à griffes est spécifique aux lignes classiques de ce bijou méditerranéen chargé d’histoire. Les artisans « grenatiers » travaillent encore à l’ancienne et sont ainsi capables de restaurer sans les altérer les bijoux anciens de toute provenance.

Laurent Fonquernie, membre du collectif et Président de l’institut du grenat a lu en catalan le discours de remise du bijou.

Discurs de l’ofrena d’un conjunt de joies en Granat de Perpinyà al Tresor de les Reines d’Arles pel col·lectiu del Granat

JPEG - 182 ko

Sra. Astrid Giraud, vostè te per missió la defensa de les tradicions del País d’Arles i de la llengua de Provença.

El Col·lectiu del Grenat, format per les tres entitats que son el Gremi de joiers de la Catalunya nord, la Confraria del Granat de Perpinyà i l’Institut del Granat, volem expressar la nostra admiració cap a una reina bella i decidida. Vostè done per tot arreu una imatge lluminosa de la identitat del seu poble.

En aquest moment on ens trobem reunits de nou, aquesta vegada a casa seve, a Arles, nosaltres hem desitjat compartir amb vostè aquest instant d’emoció, donant li aquest conjunt de joies.

El Granat de Perpinyà és una herència i una passió. És un art de viure i una autèntica tradició que mantenim a la nostra comarca catalana del Rosselló. Es per aixo que aquest regal que li donem avui, és destinat al Tresor de les Reines d’Arles.

Nosaltres també desitgem compartir aquest moment d’amistat amb totes les dones d’Arles aquí presentes, vosaltres que des de sempre estimeu la joia en Granat i la reivindiqueu com un element important de la vostre indumentaria.

El manteniment de qualsevol tradició passa per la transmissió.

JPEG - 212.7 ko

Una flama que passa d’una generació a una altra, que ha estat per nosaltres la conservacio de las tècniques de fabricació d’aquestes joies, però també per a vosaltres, senyores d’Arles, en la transmissió de mare a filla de l’amor per el vestit i per la joia.

Senyora Astrid Giraud, desitgem transmetre a vostè, com a Reina d’Arles, aquest.simbol major de la nostra tradició.

Que aquesta entrega sigui un símbol de germanor entre la terra catalana i la terra de Provença.

Mai oblidarem la vostre vinguda a Perpinyà, l’ús de la llengua provençal en cadascun dels seus actes, el seu rigor i la seva dignitat de Reina.

És així com a Reina que nosaltres li hem volgut rebre, i és així també que vostè s’ha presentat a nosaltres.

Astrid, per la seva gràcia i la seva bellesa, vostè es mereix el respecte i l’admiració dels Catalans.

Els dos coloms del collar que li oferim, simbolitzen els nostres dos pobles reunits per aquesta pedra encastada d’or, els colors de les nostres dues banderes, el Sang i l’Or.

Aquest dia és molt important per nosaltres també, perquè la joia tradicional en Granat de Perpinyà acompanyarà per sempre la bellesa de totes les futures Reines d’Arles.

jeudi 5 juillet 2012, par Laurent Fonquernie

P.-S.

Consulter le site de l’institut du Grenat de Perpignan http://www.institutdugrenat.com/

Notes

[1] Lire l’article Fête du grenat à Perpignan
©Eric Blanc, 2013
| Contact | Les nouveautés | Plan du site | Mentions légales | Suivre la vie du site RSS 2.0